Een van de gemeentes waarvoor wij actief zijn is Hoogeveen. Hun werkcoach Suzan de Boer Sap heeft zich gespecialiseerd in ‘stress sensitief werken’. Een ziens-/werkwijze binnen het sociaal domein waarbij men stelt dat aanhoudende stress bij mensen ontregelend werkt en leidt tot het wegvallen van vaardigheden en mogelijkheden. En dat het dan ook van essentieel belang is, eerst voor zover mogelijk stressfactoren aan te pakken. De meeste stressfactoren zijn echter niet 1-2-3 weg te nemen, dus dan is het zaak om de weerbaarheid van mensen te vergroten. Het eerste stapje daarin, is bewustmaking. Pas daarna zijn mensen zover dat ze in beweging kunnen komen. Suzan geeft aan hier veel van terug te zien in onze Groeibanen-methodiek.

Volgens haar lijkt onze werkwijze om te starten met de drijfveren en wensen van de werkzoekende, op de De Omgekeerde toets’. Dit beamen wij zeker, maar met de nuance dat Groeibanen er van uit gaat dat een persoon het vaak (nog) niet zelf kan. Het is immers zo dat de omstandigheden waarin iemand zit ook de eigenschappen bepaalt die deze persoon laat zien. In onze opvatting kan iedereen zowel hard als lief zijn en evengoed georganiseerd als chaotisch; afhankelijk van in welke omstandigheden iemand verkeert. Daarnaast is het niet makkelijk is om met weinig geld, weinig erkenning van buitenaf, geen dagstructuur en veel regels te moeten leven. Deze omstandigheden leiden conform onze ervaring tot minder effectief gedrag.

De participatiewet en gemeenten stellen juist zelfsturing centraal in hun aanpak, omdat de zelfredzaamheid op de lange duur dan beter gewaarborgd zou zijn. Wanneer het niet zelfredzaam zijn echter geen kwestie is van onwil of incapabiliteit maar een gevolg van tijdelijk wegvallen van vaardigheden door stress, is het van groot belang deze stressfactoren eerst aan te pakken. Alleen zo kan de betreffende persoon weer over al zijn vaardigheden leren beschikken. Een theorie die tevens uitvoerig is onderzocht en onderschreven door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Voor ons als Groeibanen erg mooi om te lezen dat onze filosofie te onderbouwen is met zorgvuldig geformuleerde en onderzochte theorieën. Suzan de Boer Sap geeft workshops binnen dit thema en heeft er zelfs een boek over geschreven: ‘Miniboek Stress-sensitief werken’. Interesse in een digitale uitgave hiervan? Neem gerust contact op via [email protected]